Het minste wat je kan zeggen van deze regering, is dat ze ondernemerschap stevig stimuleert. De tax shift is wellicht het bekendste voorbeeld. Iets minder berucht, maar voor starters misschien zelfs nog interessanter, is de tax shelter. Die maatregel geeft wind in de zeilen van beginnende ondernemers op zoek naar kapitaal. Want plots worden crowdfunding en andere privéinvesteringen een pak voordeliger.

Wordt 2015 het jaar waarin crowfunding in België een hoge vlucht neemt? We hopen het van harte. Online geld inzamelen bij het grote publiek – via donaties, leningen of aandelenopties – was al langer populair bij tal van innovatieve starters. Daar zijn deze vier voordelen van crowdfunding zeker niet vreemd aan. En met de tax shelter mogen we daar een sterk vijfde argument aan toevoegen.

De tax shelter in een notendop

 

Wie investeert in een Belgische start-up via aandelen, kan rekenen op een belastingvermindering tussen 30 en 45% van het investeringsbedrag.

Die investering kan rechtstreeks, via een erkend startersfonds of via een crowdfundingplatform. Vooral dat laatste opent veel perspectieven. Want hoewel de platformen voor crowdfunding als paddenstoelen uit de grond schieten, weten lang niet alle start-ups hun doelkapitaal bijeen te sprokkelen. Vaak zien zij zich genoodzaakt om hun financiële targets bij te stellen. De tax shelter kan dus een stevige impuls geven aan deze geldstromen.

Wanneer kan je meedoen?

Met die tax shelter heb je er weer een argument bij om particulieren te overtuigen om mee te bouwen aan jouw zaak. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

Wat zijn de voorwaarden voor investeerders?

Hoeveel belastingvoordeel maakt dat precies?

Is je zaak een kmo, dan mag je investeerder 30% van het bedrag van zijn belastingen aftrekken. Dat kan zelfs 45% worden, maar dan moet je bedrijf tegelijk een micro-onderneming zijn. De voorwaarden? Je hebt minder dan 10 werknemers, je jaaromzet is maximaal 700.000 euro en je balanstotaal gaat niet hoger dan 350.000 euro.

Wie 30% belastingaftrek krijgt, kan zo maximaal 30.000 euro per jaar winnen. In het geval van de 45% loopt dat bedrag op tot 45.000 euro!

Iets voor mij! Wat nu?

De tax shelter is zo nieuw dat de strik er nog om zit. Denk je particuliere investeerders te kunnen overtuigen van je potentieel? Dan is een gesprek met je boekhouder de logische volgende stap. Hij legt je alle details haarfijn uit en wijst je eventueel ook op andere interessante investeringskanalen, zoals de winwinlening.