Je eigen bedrijf uit de grond stampen, maar twijfel over je slaagkansen? Dan ben je niet alleen. Volgens de Global Entrepreneurship Monitor weerhoudt de angst om te mislukken vier op de tien Belgen ervan om te starten. Toch is meer dan 70% van de startende ondernemers na vijf jaar nog actief. Dat heeft natuurlijk veel te maken met enthousiasme, een goede voorbereiding en sterke begeleiding. Maar ook de talrijke subsidies en voordelige starterskredieten dragen hieraan bij.

Subsidiedatabank: alles op een rij

Op de subsidiedatabank van het Agentschap Ondernemen zie je alle steunmaatregelen op een rij. Je kan er op verschillende manieren mee aan de slag:

  1. Bekijk de alfabetische lijst met steunmaatregelen voor zowel starters als gevestigde ondernemingen.
  2. Met brochurereeks Subsidieleidraad zoek je gerichter: hier vind je een indeling per categorie (starters, innovatie, opleiding …) en per sector.

KMO-portefeuille

Interessant voor zowel startende als gevestigde ondernemers in Vlaanderen: met de KMO-portefeuille maak je kans op jaarlijks tot 15.000 euro subsidies voor advies, opleiding, internationalisering en innovatie. Daarbovenop maak je kans op 25.000 euro subsidies voor strategisch advies en coaching. Ontdek alle info over KMO-portefeuille.

Participatiefonds

Bij het Participatiefonds kan je als starter terecht voor gunstige kredieten. Wat dat precies inhoudt?

  1. De voorwaarden zijn soepeler dan bij een bank
  2. Het gaat om achtergestelde leningen

Een achtergestelde lening houdt in dat andere schuldeisers voorrang hebben op terugbetalingen. Stel dat je bijvoorbeeld in budgettaire moeilijkheden komt, dan hoef je het Participatiefonds pas als allerlaatste te vergoeden. Het grote voordeel? Extra geld lenen bij een bank wordt makkelijker op die manier, want het Participatiefonds biedt een extra kapitaalbuffer.

Er zijn verschillende kredieten mogelijk. De steun is afhankelijk van je huidige situatie:

Waarborgregeling

Vaak is je bank een van de eerste kanalen waar je aanklopt voor een krediet. Maar je moet een goed dossier indienen (inclusief waterdicht financieel plan) om kans te maken op een lening. Kan je die zekerheid (nog) niet bieden, dan is de Waarborgregeling een goed alternatief. Daarmee stelt de Vlaamse Overheid zich borg voor een deel van het krediet.

De meeste banken bieden deze regeling aan. Het is ook je bank die beslist of je al dan niet in aanmerking komt voor een Waarborgregeling. Je bank overtuigen van je slaagkansen blijft dus essentieel.

Business Angels

Wie is beter in staat om de noden van starters te begrijpen dan gevestigde ondernemers? Verscheidene verenigden zich als Business Angels, en investeren in beloftevolle start-ups. Krijg je hulp van zo’n Business Angel én ben je innovatief bezig? Via Business Angel+ kan je nog eens extra 125.000 euro lenen tegen gunstige tarieven.

Gemeentelijke subsidies

Voor veel starters zijn ook de gemeentelijke subsidies zeer welkom. Zeker in de grotere steden worden starters gekoesterd: zo zijn er heel wat opstartpremies, subsidies voor renovaties en toelages voor opleidingen. Ontdek alle premies en subsidies in je gemeente.

Let wel: de lokale steunmaatregelen voor starters volgen elkaar in snel tempo op, dus misschien maak je wel kans op een kraakverse premie die nog niet in de lijst staat. Neem daarom zeker eens contact op met je gemeentebestuur!