De vraag die we nog steeds regelmatig krijgen is of u als bedrijfsleider best zelf privé kan investeren in zonnepanelen of u toch deze investeringen kunt laten betalen en factureren op uw (management)-vennootschap.
Met de huidige energieprijzen wordt er nog meer dan vroeger gekeken om de kosten op elektriciteit en verwarming te drukken. Een van de meest voor de hand liggende oplossingen bestaat er in om zelf energie op te wekken. Hier zijn zonnepanelen uiteraard een populaire investering, sinds deze maand (03/2025) zelfs met stekker mogelijk (tot max 800w).
Opties (overweeg de voor & nadelen) :
Zonnepanelen privé aankopen
Indien u als particulier zou investeren in zonnepanelen dan kon u tot 2024 een premie aanvragen.
Maar dit is verleden tijd op dit moment (03/2025).
Dus : vragen velen zicht af : Zonnepanelen aankopen met uw vennootschap voor op uw privéwoning
We bespreken dus de situatie waar de opgewekte energie (ook) voor privédoeleinden wordt gebruikt door de bedrijfsleider. (lees : indien u zonnepanelen op uw zaak legt zijn deze afschrijfbaar op 20 jaar en is er investeringsaftrek)
Maar gebruik je ze ook privé en leg je ze op uw privéwoning dan zijn er eigenlijk twee mogelijkheden:
- ofwel draagt ze de eigendom van de panelen aan u over
- ofwel behoudt de vennootschap de eigendom.
1.De eigendom wordt overgedragen aan de bedrijfsleider
Het voordeel dat u als bedrijfsleider van uw vennootschap krijgt, bestaat dan uit de gratis toekenning van de zonnepanelen. Het voordeel wordt vastgesteld op basis van de werkelijke waarde van deze toekenning. Volgens de Minister is die werkelijke waarde gelijk aan de marktconforme aankoopprijs voor eenzelfde installatie voor particuliere klanten inclusief btw. Het voordeel alle aard (VAA) is in één keer belastbaar in het jaar van de eigendomsoverdracht !
Na deze overdracht zijn de zonnepalen van u als bedrijfsleider en bent u dan ook eigenaar van de opgewekte elektriciteit.
2.De eigendom wordt niet overgedragen aan de bedrijfsleider
Volgens de minister bestaat het Voordeel alle aard in dit geval uit de gratis terbeschikkingstelling van de zonnepanelen. Ook van dit VAA moet het bedrag worden vastgesteld op basis van de werkelijke waarde, bijvoorbeeld. de gangbare leaseprijs op jaarbasis op de particuliere markt. U moet dit VAA dan voor elk jaar van de terbeschikkingstelling aangeven in uw aangifte personenbelasting.
Sinds 1 januari 2022 kan het VAA voor elektriciteit en verwarming enkel nog forfaitair gewaardeerd worden indien uw vennootschap ook de woning laat gebruiken door u als bedrijfsleider.
Zonnepanelen aankopen met uw vennootschap voor op de woning eigendom van uw vennootschap
De VAA gratis elektriciteit en verwarming kunnen in deze situatie wel nog forfaitair geraamd worden maar wees voorzichtig. De fiscus kan dit standpunt betwisten en toch werkelijke waarde naar voor zal schuiven (bijvoorbeeld de gangbare leaseprijs op jaarbasis voor de particuliere markt.