Beste klant
We brengen je er graag van op de hoogte dat vennootschappen en zelfstandigen, die actief zijn in de bouw- of schoonmaaksector en (soms) tuinaanleg, sinds 1 juli 2024 verplicht zijn om hun werkende vennoten en helpers te registreren in de KBO.
Valt ook de sector van de tuinaanleg onder de registratieplicht?
In principe valt tuinonderhoud (snoeien van bomen en hagen, onderhoud van planten, …) niet onder de definitie “werken in onroerende staat” en is er ook geen registratieplicht.
Tuinaanleg wordt in bepaalde gevallen wel beschouwd als werken in onroerende staat (vb. grond- en slopingswerken, aanleg terras, …). In dat geval geldt de registratieplicht. Gaat het echter enkel over bv. de aanleg van aanplantingen, … dan zijn deze activiteiten uitgesloten van de definitie “werken in onroerende staat” en geldt er geen registratieplicht.
Raadpleeg hier de gedetailleerde lijst van de activiteiten die behoren tot het toepassingsgebied van de inschrijvingsverplichting.
Wanneer?
De registratie in de KBO moet gebeuren vóór de start van de activiteiten.
Voor werkende vennoten en helpers die al actief waren vóór 1 juli 2024 geldt een overgangsperiode. De inschrijving bij de KBO moet in dit geval vóór 31 december 2024 gebeuren.
Bij de stopzetting van de activiteit moeten de gegevens in de KBO bijgewerkt worden binnen de 15 dagen volgend op de stopzettingsdatum.
Geen controles voor 2025
De overheid heeft bevestigd dat er geen controles zullen gebeuren voor 1 januari 2025 en dat er voor deze datum geen boetes worden opgelegd. Hiermee wordt de effectieve ingangsdatum voor iedereen verschoven naar 1 januari 2025.
Hoe?
De mandataris dient deze registratie zelf in orde te brengen via de website van de federale overheid: My Enterprise.
De ondernemingsloketten (Acerta, Xerius, Partena ea) kunnen hier geen enkele rol in spelen en ons kantoor kan niet via de algemene en al bestaande volmacht deze aangifte voor u in orde brengen.
Om u maximaal te helpen bezorgen wij de handleiding – klik hier – die je hierbij kan begeleiden. In geval van problemen bij de registratie kan je contact opnemen met de KBO Helpdesk per mail (helpdesk.kbo@economie.fgov.be) of telefonisch (02 277 64 00).
Wie?
De vennootschappen en zelfstandigen moeten de registratie in de KBO in orde brengen voor:
- Iedere werkend vennoot, d.w.z. iedere houder van minstens één aandeel in de vennootschap, die in België een effectieve activiteit uitoefent binnen die vennootschap zonder dat hij voor deze activiteit ingeschreven is als loontrekkende.
Dit geldt ook voor werkende vennoten die daarnaast ook nog een mandaat hebben in deze vennootschap. De bestuurder/zaakvoerder moet zich in dit geval dus ook als werkend vennoot registreren (dus wanneer een bestuurder, aandeelhouder, een “operationlele’ activiteit uitoefent binnen de vennootschap moet deze ook registreren).
- Iedere helper, d.w.z. iedereen die in België een zelfstandige in de uitoefening van zijn beroep bijstaat of vervangt, zonder bij hem in loondienst te werken.
Mogelijke sancties bij niet-naleving ?
Registreer je de werkende vennoten of zelfstandige helpers niet? Of doe je het incorrect? Dan loop je het risico op een administratieve geldboete van €500,00 tot €4.000,00 per vastgestelde overtreding. Daarnaast is het zelfs zo dat wanneer je een onderneming in de bouw- of schoonmaaksector hebt, je deze registratie wellicht sowieso moet doen, ook als je geen helpers hebt. Zelfs in de situatie waar je enig bestuurder/ werkend vennoot bent, dien je dit voor jezelf in orde te brengen.
Het is duidelijk: het maken van fouten kan je maar beter vermijden. Zorg er dus zeker voor dat je tijdig aan deze verplichting voldoet.
Meer achtergrondinformatie kan je vinden via de volgende link: Meer info.
Team Langbeen.